Luški odtis

Decembra smo v objektiv ujeli

  • Rok Štemberger, Armin Sejarić, Mateja Dominko
  • arhiv Luke Koper
  • 3 MIN

V začetku decembra smo na obali kontejnerskega terminala ujeli zanimiv prizor. Obiskali sta nas dve ladji z istim imenom. Večja ladja (matica) A.P. Moller – Maersk Hamburg s kapaciteto 15.226 TEU je del ladijske povezave 2M Alliance, ki na tedenski ravni Koper povezuje s pristanišči daljnega vzhoda. Druga, manjša ladja OPS Hamburg, kapacitete 1.118 TEU je del linije francoskega ladjarja CMA CGM, ki Koper povezuje s turškimi pristanišči in Malto.

V okviru Nacionalnih dni cepljenja je Luka Koper, 22. decembra 2021, vzpostavila cepilno točko, ki jo je ta dan obiskal minister za zdravje Janez Pokljukar z ekipo. V lanskem letu smo v Luki Koper cepljenje za zaposlene, za širšo pristaniško skupnost in druge zainteresirane organizirali skupno petkrat.

29. decembra 2021 se je na obisku mudil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak s sodelavci. Uprava družbe jim je predstavila poslovne načrte za prihodnje leto in aktivnosti na področju obvladovanja vplivov pristanišča na okolje. Delegacija si je z zanimanjem ogledala tudi potek del na čelu prvega pomola.

Pred koncem leta je k nam prišla ekipa Televizije Koper, ki je za oddajo Dobro jutro snemala kratke video predstavitve jutranjih poklicev. Domačinka Karin Sabadin se je s snemalnim delom ekipe povzpela na obalno kontejnersko dvigalo, nekaj kadrov pa je nastalo tudi na tleh. Tako se bodo utrinki iz našega pristanišča prikazovali v zelo gledani jutranji oddaji po celi državi.

Vlačilec Maks je po 19 letih uspešnega dela v našem pristanišču odšel na Dansko, kjer je dobil novo ime – Ln Admiral in novega lastnika. Zgrajen je bil v Španiji leta 1997, v Koper pa je prišel leta 2002. Zaradi prihoda vse večjih ladij so ga v zadnjih letih nadomestili zmogljivejši »sodelavci«. V našem pristanišču imamo 5 vlačilcev: Neptun, Sirius, Wotan, Zeus in Merkur, njihov lastnik je družba Adria Tow.

Avokado, pomaranče, granatna jabolka, mandarine, sladki krompir, …V času hladnejšega obdobja, ko je tudi manj sonca, je še toliko bolj pomembno, da naše telo prejme zadostno količino vitaminov in mineralov. Ti poskrbijo za krepitev imunskega sistema in so ključni za naše dobro počutje. Na terminalu za hlajene tovore pretovarjamo raznoliko sadje in zelenjavo, ki ga v veliki večini uvažamo iz Izraela in Egipta, iz Kopra pa nato potuje po vsej Evropi.