Luški odtis

Imamo to, imamo Peking!

Od začetka zimskih olimpijskih iger mineva že teden dni. 4. februarja je namreč v Pekingu potekala otvoritev 24. zimskih olimpijskih iger, ki tako kot lanske poletne v Tokiu, potekajo v znamenju covid omejitev – predvsem brez navijačev.

  • Mateja Clarici
  • Studio d'Or
  • 2 MIN

So pa hkrati tudi posebne, saj se Peking vpisuje v zgodovino kot prvo mesto, ki gosti tako poletne (potekale so leta 2008) kot zimske olimpijske igre. Precej tedaj zgrajenih objektov so preuredili in jih vključili v letošnji program. V dobrih dveh tednih se bo tako zvrstilo 109 tekmovanj v sedmih športih in 15 disciplinah.

Slovenija ima najboljše skakalce na svetu

Slovenijo v Pekingu zastopa 43 športnikov v alpskem smučanju, biatlonu, deskanju na snegu, nordijski kombinaciji, smučarskih skokih in teku na smučeh. Do zaključka redakcije Luškega glasnika se lahko pohvalimo s tremi kolajnami. Na prvi dan tekmovanja sta zlato in bron osvojili skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar, ki sta slavili tudi v mešani ekipi s Petrom Prevcem in Timijem Zajcem. Odlično sta se odrezala tudi deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik, ki sta v paralelnem deskanju osvojila srebro in bron.

Tadej Mezeg, eden od naše navijaške peterice, verjame, da bomo navijači Luke Koper z glasnim navijanjem pripomogli do pomembnih centimetrov in stotink, ki bodo naše športnike vodile do vrhunskih uvrstitev.

Luška navijaška ekipa za podporo in motivacijo olimpijcev

Z olimpijskimi vrednotami se že več kot 20 let povezujemo tudi v Luki Koper. V podporo in motivacijo našim olimpijcem smo sestavili navijaško ekipo in izkoristili bele strmine na terminalu za premog za pripravo kratkega videa, ki je dostopen na naših družabnih omrežjih. Ekipo sestavlja 5 sodelavcev, ki jih zimski športi zelo veselijo: deskarja Franka Cepak (področje varovanja zdravja in ekologije) in Mitja Čikovin (kontejnerski terminal) ter smučarji Rok Kocjančič (področje nabave), Andrej Germek in Tadej Mezeg s kontejnerskega terminala.

Tadej zelo rad spremlja tekme naših športnikov in pravi, da »so olimpijske igre čas, ko vsaj delno pozabimo na dnevne obveznosti in skrbi ter z veseljem spremljamo tekmovanja. Tudi na terminalu se ta mesec debata z ladijskih kontejnerjev preusmeri na odskočna mesta in veleslalomske zavoje. Verjamem, da bomo navijači Luke Koper z glasnim navijanjem pripomogli do pomembnih centimetrov in stotink, ki bodo naše športnike vodile do vrhunskih uvrstitev«.

Peking v številkah

24.– izvedba zimskih olimpijskih igerPeking bo postal prvo mesto, ki je priredilo tako poletne kot zimske olimpijske igre

1. – Peking je prvo mesto, ki je organiziralo tako poletne kot zimske OI

109 tekmovanj

13 prizorišči, ki so razporejena na treh lokacijah (Peking, Yanqing in Zhangjiakou)

2892 športnikov in športnic. Od tega je 1.314 žensk, kar je največ do sedaj.

91 sodelujočih držav. Dve državi (Haiti in Savdska Arabija) sodelujeta prvič.

185 milijonov litrov vode naj bi organizatorji porabili za izdelavo umetnega snega in 300 snežnih topov. Z umetno belo podlago so prekrili čisto vsa prizorišča.