Okno v svet

Naval potniških ladij na Trst

  • Mateja Dominko
  • www.triesteterminal.it
  • < 1 MIN

Benetke od prepovedi vplutja velikih potniških ladij spreminjajo itinerarije ladjarjev s turisti, saj plovil ne morejo več privezati na potniškem terminalu blizu starega dela mesta, pač pa v tovorno pristanišče Porto Marghera. V dveh mesecih so zato namesto v Benetke v Trst priplule že štiri ladje, sosedje pa so v tem času sprejeli že 42 potniških lepotic.

V sosednja Trst, ki deluje kot home-port (izhodiščna in končna točka za križarjenja), in Tržič naj bi po poročanju Il Piccola letos prišlo preko 200 potniških ladij s skupno skoraj 500.000 turisti. Zaradi vedno večjega povpraševanja potniškega ladijskega turizma preučujejo, kako povečati število ladij, ki bi se lahko hkrati privezale na območju Rive ob mestnem središču. Načrtujejo, da bi usp osobili 8 obstoječih privezov, a za izvedbo čakajo na potrditev ladjarjev Costa in MSC Crociere, da bosta tudi v priho dnje prihajala v Trst in sodelovala pri investicijah v urejanje potniškega
terminala. Do leta 2025 načrtujejo ureditev pomola za pristanek več potniških ladij naenkrat in pomorske postaje. Oboje naj bi bilo nared za sezono križarjenj leta 2026.