Okno v svet

Britanska veleposlanica prvič obiskala Luko Koper

Pred dnevi je koprsko pristanišče obiskala veleposlanica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, njena ekscelenca TIffany Sadler. Britansko veleposlanico je v prostorih upravne stavbe Luke Koper sprejel predsednik uprave Boštjan Napast.

  • Armin Sejarić
  • Armin Sejarić
  • < 1 MIN

Ob tej priložnosti ji je predstavil delovanje in poslovanje Luke Koper, pomembnost geografske lege pristanišča, govorila sta tudi o segmentih hlajenih tovorov in potniških ladij, na katerih Velika Britanija in Luka Koper občasno sodelujeta. Za britansko veleposlanico je bil to prvi uradni obisk koprskega pristanišča.

Po splošni predstavitvi si je v spremstvu vodje PC Potniški terminal Mitje Dujca ogledala Luko Koper. Sprehodila sta se po kontejnerskem terminalu, ki je poleg potniškega terminala najbolj zanimiv za Veliko Britanijo. Luka Koper namreč občasno sodeluje z britanskimi uvozniki sadja in zelenjave. Delikaten tovor potuje v hladilnih kontejnerjih, zaradi krajše transportne poti pa je za Združeno kraljestvo ena pomembnejših vstopnih točk  – za sadje in zelenjavo iz Turčije, Izraela, Egipta, Južne Afrike, Kolumbije in Ekvadorja – prav Luka Koper.

Kot je povedala veleposlanica, je še posebej navdušena nad konceptom »zelenega pristanišča«, ki mu Luka Koper sledi. Vse bolj se namreč vključuje v aktivnosti za varovanje in ohranjanje okolja. Danes ima zelena logistika v oskrbovalnih verigah vedno večjo vlogo, čedalje bolj se uveljavljajo načela trajnostnega poslovanja in zmanjševanja negativnih vplivov na okolje.