Luški odtis

Uspešno povezujemo logistiko in trajnost

V Ljubljani je 1. oktobra v organizaciji Akademije Finance potekala konferenca z naslovom Kako vpeti trajnost v podjetniški vsakdan? Po uvodnem nagovoru direktorja Financ, priznanega novinarja in urednika Petra Frankla, so svoje izkušnje delili vodstveni delavci številnih podjetij. Program konference je sooblikoval tudi naš član uprave – delavski direktor Vojko Rotar.

  • Jana Blaškovič
  • Akademija Finance
  • 2 MIN

Trajnostno delovanje je postalo na globalni ravni ključni dejavnik pri oblikovanju politik in strategij podjetij, saj ni povezano le z okoljskimi, temveč tudi z družbenimi in gospodarskimi vidiki. Ukrepi za doseganje ciljev trajnostnega razvoja pa zahtevajo sodelovanje številnih deležnikov. Zato je trajnostna tematika pomemben del agende vodstev podjetij, njena vloga pa se bo v prihodnje le še krepila.

Član uprave – delavski direktor Vojko Rotar je udeležencem konference predstavil, kako v edinem slovenskem tovornem pristanišču uresničujemo ESG načela, ki nedvomno povečujejo konkurenčni položaj podjetja, krepijo zvestobo strank, zaposlenih in poslovnih partnerjev, obenem pa zelo pomembno vplivajo na odnos z najbližjim, lokalnim okoljem. Udeleženci so spoznali naša največja vlaganja v bolj zeleno prihodnost – elektrifikacijo opreme in pomolov za manj izpustov in manj hrupa, številne druge ukrepe, predvsem pa vzpostavitev ene največjih sončnih elektrarn v državi za delno energetsko samostojnost: »Prav na tem področju smo prepoznali največjo potrebo po doseganju trajnostnih ciljev,« je dejal Rotar.

Konferenco so s svojimi izkušnjami iz prakse sooblikovali Marko Derča, partner v podjetju Kearney, Žiga Lampe, ki je v Gospodarski zbornici Slovenije odgovoren za strateški razvoj, Blaž Ferenc, glavni direktor za področje človeških virov, korporativnih komunikacij in trajnosti, A1 Slovenija in A1 Hrvaška, Luka Šink, vodja recepcije, Jasna Chalet Resort in Marko Lukić, direktor podjetja Lumar. Na okrogli mizi, ki jo je moderiral Peter Frankl, pa so sodelovali še Luka Steiner, predsednik uprave Športne loterije, dr. Marta Svoljšak Jerman, direktorica trajnostnega razvoja, kakovosti in varnosti v Petrolu ter Benjamin Jošar, predsednik uprave Triglav Skladov.