Novosti

Zaključek vojaške vaje Ladja 22

  • Mateja Clarici
  • Mateja Clarici, arhiv SV
  • < 1 MIN

Danes se je na potniškem terminalu zaključila vojaška vaja Ladja 22, ki je ta teden potekala v koprskem zalivu. Njen namen je bil preveriti zmožnosti za delovanje v sklopu nacionalne in kolektivne obrambe ter sodelovanje Slovenske vojske z ostalimi udeleženci nacionalnovarnostnega sistema. V okviru vaje so izvedli vrsto streljanj na cilje na morju, identificirali in nevtralizirali neeksplodirana ubojna sredstva in preverjali scenarije za zagotavljanje varne plovne poti do koprskega pristanišča.

Na vaji so sodelovali  tudi pripadniki 430. mornariškega diviziona z vojaško ladjo Ankaran, z zračno podporo vojaških letal, vojaških in policijskih helikopterjev in pripadniki Specialne enote policije ter Specializirane enote vojaške policije. Na potniškem terminalu so danes odprli vrata tudi za obiskovalce, ki so imeli priložnost spoznati njihovo delovanje, si ogledati ladjo Ankaran in posebna vojaška vozila.

Vaja Ladja 22 je del niza vaj Preskok 2022, ki jih Slovenska vojska izvaja med 12. septembrom in 21. oktobrom. Moto letošnjega niza vaj Preskok 2022 je Odvračanje – odpornost – odzivnost!, ki izpostavlja bojni značaj, profesionalnost in osnovno poslanstvo Slovenske vojske.