Okno v svet

Luka Koper na največjem sejmu potniškega ladijskega turizma

Konec aprila se je v Miamiju na sejmu Seatrade Cruise Global, največjem dogodku potniškega ladijskega turizma na svetu, predstavilo kar 470 razstavljavcev. Med njimi tudi Slovenija, ki velja za zelo perspektivno evropsko destinacijo.

  • Mateja Dominko
  • Aljoša Ota
  • < 1 MIN

Sejma se vsako leto udeležijo predstavniki ključnih akterjev navtičnega turizma: ladjarji, ladjedelnice, pristanišča, organizatorji potovanj in izletov ter predstavniki lokalnih in nacionalnih turističnih združenj. Že 14. leto se je s svojo ponudbo predstavila tudi Slovenija, ki so jo zastopali Luka Koper, Mestna občina Koper, Slovenska turistična organizacija, Turistično združenje Portorož, Nomago in Atlas Express. Slovenska ekipa je opravila več pomembnih srečanj s partnerji, ki si želijo nadgraditi sodelovanje s koprskim pristaniščem. Po pričakovanjih smo prejeli precej povpraševanj za storitev začetka in konca posameznega križarjenja na naši destinaciji, česar trenutno žal ne moremo zagotoviti, saj na terminalu nimamo primernega objekta.

Obetavne napovedi

Napovedi za prihodnja leta so obetavne, ladjar Norwegian Cruise Line je denimo že potrdil prihod ladij za leti 2023 in 2024, že to poletje pa bo dvakrat v Koper priplula velikanka Azura (P&O Cruises) z več kot 3.000 potniki na krovu.

»Stanje v panogi se normalizira in trenutno obratuje že 92 % svetovne flote, po napovedih bo do julija doseženih 100 %. Omejitev zasedenosti kapacitet ladje ni več, zato že v tej sezoni pričakujemo nekaj polno zasedenih ladij, z ladjarji pa smo preverili tudi skupne načrte za prihodnje sezone. Letos pričakujemo 70 potniških ladij, ocenjujemo pa, da se bo količina prihodov v prihodnje povečevala, saj zanimanje za ta segment turizma še kar naprej raste,« je stanje komentiral Erik Slama iz Potniškega terminala Luke Koper.