Okno v svet

Od Ekvadorja do Kopra

Banane so ena izmed najbolj priljubljenih vrst sadja na svetu, saj vsebujejo precej pomembnih hranil, hkrati pa tudi pozitivno vplivajo na prebavo in zdravje srca. V lanskem letu smo v Luki Koper pretovorili skupno 61.000 ton ban, od tega smo zorili približno 20.000 ton banan.

  • Armin Sejarić
  • Mateja Dominko
  • < 1 MIN

Za vsak žep dostopen tropski sadež, ki je zakladnica zdravja, izvira iz jugovzhodne Azije, a ga danes gojijo v številnih drugih toplih predelih sveta. Banane k nam pristanišče večinoma prihajajo v kontejnerjih, klasičnih hladilnih ladij, kjer so banane naložene na palete, pri nas skoraj ni več. Največ jih prepeljemo iz Ekvadorja in Kolumbije, uvažamo jih tudi iz Kostarike, Mehike, Gvatemale, pa tudi iz Kameruna. Od tu sledi pot predvsem na slovenski, italijanski in hrvaški trg. Minuli mesec smo pretovorili skupno 6.500 ton banan, od tega smo v naših zorilnicah zorili 1.900 ton zrelih banan.

Na delu v zorilnici smo ujeli uigrano delovno ekipo, ki jo vodi izkušeni Fuad Omeradžić (drugi z leve).

Banane po prihodu v Luko Koper prerežemo, ugotovimo, v kakšni »kondiciji« so, nato pa zastavimo tehnološki postopek zorenja. Večinoma jih zorimo približno 120 ur (pet dni). Na voljo imamo devet zorilnic, kar zadostuje za zorenje približno 2.000 ton banan mesečno. Ob dodatni zorilnici bi kapacitete lahko povečali še za tisoč ton na mesec. V zadnjih letih krivulja pretovora tega sadeža ponovno raste.