Okno v svet

Povezujemo Koper in Bangladeš

Pred dnevi je delegacija Luke Koper obiskala Bangladeš in na srečanju s predstavniki Bangladeškega združenja proizvajalcev in izvoznikov oblačil (BGMEA) predstavila storitve in prednosti, ki jih ponuja koprsko pristanišče. Pogovarjali so se tudi o možnosti neposredne pomorske povezave med Luko Koper in Pristaniščem Chattogram.

  • Armin Sejarić
  • < 1 MIN

Ugodna geografska pozicija pristanišča, ki bi lahko predstavljalo vstopno točko za izvoz oblačil iz Bangladeša v zaledne trge Srednje in Vzhodne Evrope, najkrajša transportna pot in s tem povezani nižji stroški ter zelena in okolju prijazna destinacija. Vse to so prednosti Luke Koper, ki bi lahko prek redne linije neposredno povezovalo Koper z bangladeškim pristaniščem Chattogram.

Po podatkih Eurostata je Evropa v leu 2020 iz držav zunaj EU uvozila za 69 milijard evrov vrednih oblačil. Bangladeš je bil z 18-odstotnim deležem druga največja država (ki ni članica EU), pred njim se je uvrstila le Kitajska (30-odstotni delež).

Bangladeš je tudi eden izmed hitreje rastočih farmacevtskih izvoznikov. Trenutno izvažajo zdravila v več kot 151 držav po vsem svetu, med drugim tudi v srednjeevropske države.