Razvoj in rast

Evolucija mogočnih luških orjakov

V zadnjih tednih smo v Luki Koper pozdravili dve novi veliki dvigali za pretovor kontejnerjev. Super post panamax dvigali smo najprej sestavili v soseščini, nato pa ju iz Benetk pripeljali v pristanišče. Zdaj je na prvem pomolu skupno že 11 kontejnerskih dvigal. Ob tem se bomo spomnili prihoda vseh trenutno operativnih orjakov, ki so skozi leta prispela v naše pristanišče.

  • Armin Sejarić
  • Arhiv Luke Koper
  • 2 MIN

Opazimo jih lahko že od daleč. Mogočnih 11 velikanov, ki krasijo kontejnersko obalo, se razprostira na 694 metrih prvega pomola. Če smo lahko ob koncu 70. let prejšnjega stoletja z enim kontejnerskim dvigalom pretovorili letno 50.000 kontejnerskih enot (TEU), pa jih bomo lahko ob zaključku podaljšanja severnega dela prvega pomola v naslednjih letih kar 1,5 milijona. A kdo so ti orjaki, s katerimi nakladamo/razkladamo kontejnerje z ladje?

Prvo dvigalo Metalne iz Maribora

Za eno večjih prelomnic v razvoju našega pristanišča lahko nedvomno štejemo letnico 1979. Gradnja kontejnerskega terminala, ki je od leta 2010 največji po pretovoru v regiji, je takrat pomenila nov začetek. Slovesnost ob odprtju novega kontejnerskega terminala (pred tem smo za pretovor kontejnerjev uporabljali obalo današnjega potniškega terminala) je pospremilo več kot 10.000 Koprčanov. Številni so imeli čast videti prihod zgodovinskega prvega dvigala slovenskega proizvajalca Metalna. Mariborsko podjetje je sestavilo dvigalo nosilnosti 45 ton in dosega 54 metrov. V letih od 1979 do 1983 smo nabavili skupno tri dvigala, trenutno sta operativni dve, uporabljamo pa ju za nakladanje/razkladanje z manjših ladij kapacitet med 400 in 500 TEU.

Eno panamax, štiri post panamax dvigala

Da bi se prilagodili načrtovanemu povečanju prometa, povečali zanesljivost dvigal in zagotovili večjo varnost, je Luka Koper za izdelavo novega dvigala izbrala finsko podjetje KoneCranes. Dvigalo tipa panamax tehta 684 ton, ima 45 ton nosilnosti, celotna višina dvigala z dvignjeno roko je skoraj 82 metrov. Poletje in jesen 2009 sta bili posebni, saj smo v našem pristanišču pozdravili kar štiri nova post panamax dvigala. Izdelali so jih v tovarni Liebherr Container Cranes na Irskem. Že na prvi pogled je bilo videti, da gre za precej večja dvigala od obstoječih. Bolj zmogljiva in za 20 % hitrejša dvigala, nosilnosti 65 ton, tehtajo 920 ton, z njimi smo lahko takoj pretovarjali ladje od 6.000 do 8.000 TEU.

Ob koncu 70. let smo lahko z enim kontejnerskim dvigalom pretovorili letno 50.000 TEU, ob zaključku podaljšanja severnega dela prvega pomola v naslednjih letih pa jih bomo pretovorili kar 1,5 milijona.

Nova era: 2 + 2 super post panamax dvigali

Pred petimi leti se je za Luko Koper začela nova era. Takrat smo namreč prevzeli dve novi obalni kontejnerski dvigali dimenzije super post panamax (SPPX), ki sta na posebni barži pripotovali po morju iz ladjedelnice Viktor Lenac na Reki. Dobavitelj dvigal je podjetje Liebherr, elemente za dvigalo so izdelali v njegovi tovarni v Killarneyu na Irskem. Orjakoma sta se v teh dneh pridružili še dve dvigali (sestavili so ju v Benetkah) z enakimi lastnostmi, tako da imamo trenutno kar štiri super post panamax dvigala. Vsako dvigalo tehta nekaj več kot 1.200 ton, doseg roke je 65 metrov, kar omogoča izvajanje manipulacij na ladjah širine do 24 kontejnerjev. Z dvigali teh dimenzij lahko pretovarjamo ladje velikanke (do 20.000 TEU).