Razvoj in rastOkno v svet

Povezovanje Kopra in Bangladeša

Delegacija Luke Koper je pred tedni obiskala Bangladeš, enega največjih izvoznikov tekstilnih izdelkov na svetu. Na poslovnem
srečanju s predstavniki Bangladeškega združenja proizvajalcev in izvoznikov oblačil (BGMEA) smo predstavili prednosti, ki jih ponuja koprsko pristanišče. Govorili smo o možnosti vzpostavitve neposredne pomorske povezave med Luko Koper in pristaniščem Chattogram.

  • ARMIN SEJARIĆ
  • FREIGHTWEEK.ORG
  • < 1 MIN

Ugodna geografska lega pristanišča, ki bi lahko predstavljalo vstopno točko za izvoz oblačil iz Bangladeša v zaledne trge Srednje in Vzhodne Evrope, najkrajša transportna pot in s tem povezani nižji stroški ter okolju prijazna destinacija. Vse to so prednosti koprske luke, ki bi lahko prek redne linije neposredno povezala Koper z Bangladešem.

Poleg izvoza tekstilnih izdelkov je Bangladeš tudi en od hitreje rastočih farmacevtskih izvoznikov.
Svetovna velesila izvoza tekstilnih izdelkov

Azijska država z več kot 160 milijoni prebivalcev je ena izmed svetovnih velesil na področju izvoza tekstilnih izdelkov. Po podatkih Eurostata so evropske države v letu 2020 iz držav zunaj EU uvozile za 69 milijard evrov vrednih oblačil. Bangladeš je bil z 18-odstotnim deležem (12 milijard) druga največja država (ki ni članica EU), pred njim je bila le Kitajska (30-odstotni delež). Bangladeš pa je tudi en od hitreje rastočih farmacevtskih izvoznikov. Zdravila trenutno izvažajo v več kot 151 držav po vsem svetu, med drugim tudi v srednjeevropske države.