Luški odtis

Četra izmena: Tine Terzić – Terza

V četrti izmeni predstavljamo zaposlene v kolektivu Luka Koper, ki imajo izven luške ograje zanimive hobije, aktivnosti in zanimanja …

  • Mateja Dominko
  • Mateja Dominko
  • 4 MIN

Tine Terzić

Starost, status, korenine: 26 let, srečno v zvezi, Koprčan

Tine, luškotransportni delavec (LTD) na Terminalu sipki tovori

Kdaj si prvič vstopil v Luko? V osnovni šoli smo prišli na ogled, zaposlil pa sem se leta 2019. V Luki dela tudi moj oče, na Generalnih tovorih.

Kakšno delo opravljaš? Usposobljen sem za delo na vseh treh terminalih – tekočih, sipkih in razsutih tovorih. Gre za fizično delo na ladjah in v skladiščih, odpiramo in zapiramo vagone, na polnilcih za kamione, cisterne. Čistimo hale, skladišča, delo ni pretežko, je pa zelo raznoliko in to mi je všeč.

Kateri dogodek iz luke ti bo ostal v spominu? Enkrat me je skoraj »pobral« grabilec na barki, pa tudi sicer nekaj nevarnosti poživi naš delovnik, delo na višini, na nepreglednih mestih … To si zapomniš za vedno. 😊

Kaj te spravi v boljšo voljo, ko imaš slab dan? Sodelavci, ki streljajo šale in se hecamo, a predaleč ne gremo, še vedno smo v službi. Ali ko sem pisan na kakšno delo, ki mi je všeč. Delo v ladijski štivi ali na vagonih, to je zame kot jutranja telovadba.

Je delo LTD bolj zahtevno od iskanja rim? Delo LTDja je odgovorno in zato bolj zahtevno, ker to moram početi, je obveznost za preživetje. Rap delam z ljubeznijo in strastjo, iz mene pride kreativnost in lahko se igram, tam me odnese.

Terza, raper

Kako si začel rapati? Pesmi pišem že od osnovne šole in običajno sem se snemal s telefonom, pred letom in pol pa sem šel prvič v studio. Kritiki so moji prijatelji, moj gang, s katerimi smo odraščali in smo še danes »eden za vse in vsi za enega«.

Kdo je bil tvoj vzornik? Poslušal sem Eminema, angleški rap mi je bil vedno všeč, pa tudi kakšni balkanski raperji. Danes drugače gledam na vse skupaj in ker se bojim, da bi nehote ali podzavestno koga kopiral, poslušam zdaj čimbolj različno glasbo.

Kateri slog izvajaš? Si bolj od RTVja ali od ljudi? Ne freestylam, ker mi ne gre, sem pa vse prej kot komerciala. Sem čisti underground, street /ulica/, moja mama tega recimo sploh ne more poslušati, zato ne, nisem za televizijo. 😊

Si podlage delaš sam? Beat je dejansko ritem, ki se čuje »za mano«. Všeč so mi vsi biti, ampak nisem še dovolj podkovan, da bi si jih naredil sam. Zdaj jih iščem po spletu in izbiram take, da so manj uporabljani, posebne. Sem bolj za newschool, ganjam oboje, najpogosteje trap bite, to so počasnejši sodobni ritmi z več efekti.

Zakaj rapaš v hrvaščini? Zvenelo mi je boljše, slovenska besedila so veliko težja za sestaviti, da se sliši lepo. Govorim jasno boljše slovensko, a opisovanje emocij in rime mi bolje padajo v hrvaščini. Rad pa bi napisal komad v slovenščini in ga zagotovo tudi bom.

Kdaj nastanejo najboljše pesmi? Ko se mi ne mudi in si vzamem dovolj časa za pesem. Bolj ko komad začutim in globlje ko padem vanj, boljši je rezultat. Včasih pa preprosto po dveh birah. (smeh)

Najdeš navdih za besedilo tudi v luki? Ne, se pa zgodi, da v besedilu omenim luko, govorim o tem, da pošteno delam in nisem na ulici.

So v rapu nujne kletvice ali misliš, da lahko sporočilo predajaš v čistem jeziku? Niso nujne in pretiravanje ni dobro, ampak meni tako zveni dosti bolj pristno. Sporočilo bi lahko zapakiral tudi v lepem jeziku, ampak moj karakter pride ven skozi besedišče, rap pa bi izgubil svoj čar, če bi se moral pri izboru besed kontrolirati. Kar začutiš, to rečeš.

Kaj ti daje rap? Zame je to kot risanje neke slike, besedna umetnina. S svojo pripovedjo postavljam svojo ekipo na zemljevid, puščam trajno sled v teh krogih in izražam svoja čustva. To je naša uličarska kultura.

Po čem se ločite raperji v izvajanju? Po stilu, jaz se od drugih razlikujem po tem, da sem nova šola in predstavljam Koper, »ulico« in sem edini, saj v Kopru raperjev te zvrsti ni. Pri meni ni »glume«, kar pišem, je realno in sem vse povedano doživel. Na koncu je štorija taka, kot je v resnici in brez pretvarjanja.

Mora biti raper vedno »jezen«? Bolj kot se vživim v komad, bolj je doživeto. Trenutno sem verjetno slab vpliv za otroke, ampak se nočem siliti in iti proti sebi. Sčasoma bom v besedilih verjetno »manj jezen«, zdaj govorim, kar me teži in mi leži na srcu.

Ali pri pisanju besedil izhajaš iz osebnih zgodb? Če ne bi imel tega, kar sem doživel, videl, bi govoril lahko samo lažne zgodbe in to ne bi imelo smisla. Odgovorno stojim za vsem, kar rečem.

Največji dosežki? V studiu sem posnel tri svoje pesmi, eno še moj kolega, s katerim sva ekipa KPS87. 87 je letnica ustanovitve koprskih tifozov, ki so neločljiv del mene in ob 35-letnici kluba sem imel tam tudi koncert.

Kaj bi bil, če ne bi bil raper? Po duši sem umetnik in že kot otrok sem izražal to svojo plat, risal … vedno bom nekaj ustvarjal in delil s svetom, kar čutim in mislim.

Si narisal tudi kakšnega od svojih številnih tattoojev? Skupaj jih imam 11 in še prihajajo. Dva od teh sem dizajniral in se tudi tetoviral sam. Morda se bom nekoč podal v te vode.

Tinetu lahko prisluhnete TUKAJ
#MismoLukaKoper