V štirih dneh so pridne roke obiralcev pod vodstvom Igorja Novaka, predsednika zadruge Olea Capris, nabrale nekaj manj kot 1.700 kilogramov oljk. Kot pravi, je bilo letošnjega pridelka nekoliko manj kot lani, a bo kakovost kljub temu odlična. Pridelek je manjši predvsem na račun sušnega poletja pa tudi zaradi jate škorcev, ki so si rade postregle s plodovi.
Ekstra deviško oljčno olje iz koprskega pristanišča je hladno stisnjeno iz sort istrska belica, leccino, frantoio, pendolino in še nekaterih drugih. Letošnje olje je sedaj že v tujini, saj ga bodo v dar prejeli naši poslovni partnerji v Budimpešti in Bratislavi, kjer pravkar potekajo naši luški dnevi. Med letom pa olje potuje tudi na druge celine, največkrat v Azijo, na Bližnji in Daljni vzhod. Tudi z našim, luškim oljčnim oljem utrjujemo ugled našega zelenega pristanišča, ki ga v veliki meri prepoznavajo tuji poslovni partnerji, ko nas obiščejo in si ogledajo pristanišče.

Oljke v Luki Koper rastejo na različnih terminalih – med drugim pri Terminalu za avtomobile, pred Terminalom za živino in na območju Terminala za razsute in tekoče tovore.

Ekipa zadruge Olea Capris je tudi letos poskrbela za obiranje oljk. Z leve Iris in Igor Novak, predsednik zadruge, Gregor Pintar, Jurij Jurjevčič in Bojan Kozina.