Okno v svet

V Južni Koreji krepili poslovne vezi

Slovenska gospodarska delegacija, na čelu z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon in ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom, je pred tedni obiskala Južno Korejo.

  • Armin Sejarić
  • arhiv
  • < 1 MIN

Luka Koper je obisk izkoristila za krepitev vezi s poslovnimi partnerji (Glovis, POSCO, Kia) in iskanje novih tržnih priložnosti. Naš predstavnik v Avstriji in na Madžarskem Gordan Ban je na dogodku, ki ga je v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT organizirala KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency), predstavil delovanje pristanišča, lanskoletne dosežke, zaključene, aktualne in načrtovane investicije.

Luka Koper letno za Južno Korejo pretovori med 1,3 in 1,5 milijona ton blaga. Največji delež predstavljajo kontejnerji (med 120.000 in 150.000 TEU), sledijo avtomobili (med 80.000 in 100.000 vozil) in železovi polproizvodi (med 400.000 in 500.000 ton), predvsem jekleni koluti.

Koprsko pristanišče se je predstavilo na stojnici sejma Korea Import Fair 2023. Skupaj z ministroma smo obiskali tudi raziskovalno-razvojni center avtomobilskega proizvajalca Kia, sprejel nas je tudi predsednik in generalni direktor korporacije Ho Sung Songom.