Razvoj in rast

Rekordni mesec marec na kontejnerskem terminalu

  • Sebastjan Šik
  • Mateja Clarici
  • < 1 MIN

Kontejnerski terminal Luke Koper je v marcu z 99.533 pretovorjenimi TEU (kontejnerske enote) postavil nov mesečni rekord in tako presegel prejšnjega, ki smo ga dosegli marca 2021 (97.101 TEU). Na kontejnerskem terminalu so pretekli mesec zabeležili še en rekord: na eni ladji so pretovorili več kot 10.000 TEU in tako za dobrih tisoč TEU presegli dotedanjo količino. Optimistični pa so tudi podatki pretovora prvih treh mesecev leta, saj na skoraj vseh terminalih beležimo rast pretovora.

Nov mejnik prihaja v času, ko se koprski kontejnerski terminal in celotna pomorska panoga ter logistika v svetu soočajo z velikimi izzivi zaradi nerednih prihodov ladij, posledic epidemije covida in nenazadnje vojne v Ukrajini. V zadnjem obdobju pa opažamo, da se zaradi zasedenosti zalednih skladišč širše v regiji in težav v logističnih verigah kontejnerji dlje zadržujejo na terminalu, kar v kombinaciji z večjim pretovorom vpliva na zasedenost skladiščnih površin znotraj pristanišča.

V Luki Koper smo na te razmere odgovorili s povečanjem števila skladiščnih mest in z dodatnimi kadrovskimi viri. »Zagotavljati moramo ne samo nemoteno delovanje pristanišča, ampak tudi delovanje celotne transportne poti preko Kopra. Našim strankam, ki so prav tako zaslužne za doseganje poslovnih uspehov, moramo še naprej zagotavljati stalnost, zanesljivost in kakovost naših storitev. Zato bi se rad ob tej priložnosti še posebej zahvalil zaposlenim v družbi, ki včasih vlagajo nadčloveške napore, da ohranjajo pristanišče pretočno,« je poudaril predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast.