Razvoj in rast

Luka Koper odločno v smeri trajnostnega razvoja

SDH je 16. junija organiziral izobraževanje za člane nadzornih svetov in delovnih komisij na temo Ogljični odtis in začetek poti do ogljično nevtralnega podjetja. Emisije toplogrednih plinov so glavni vzrok za globalne klimatske spremembe, SDH pa v prizadevanju za zmanjševanje teh emisij želi vzpostaviti dolgoročni načrt za delovanje in trajnostne kazalnike za družbe v delni ali polni državni lasti ter jih s tem spodbuditi k zavezi in aktivnostim.

Do leta 2025 načrtujemo izgradnjo do 7 MWp fotovoltaičnih elektrarn, s čimer bi pokrili do 20 % lastne letne porabe električne energije.
Kje še bomo trajnostno proaktivni v prihodnje?

  • MATEJA DOMINKO, SEBASTJAN ŠIK
  • ARHIV SDH
  • 2 MIN
V Luki prizadevanja za nižji ogljični odtis že 10 let

»V Luki Koper smo se z aktivnostmi za doseganje nižjega ogljičnega odtisa začeli sistemsko ukvarjati že pred desetimi leti, saj smo vzpostavili sistem nadzora nad porabo energentov in posledično uvajali nove, zelene tehnologije. Danes imamo postavljeno stabilno bazo za nadaljnje korake družbe v smeri ogljično nevtralnega podjetja v prihodnosti,« je povedal Boštjan Pavlič, vodja Področja varovanja zdravja zaposlenih in ekologije. Nadzornikom SDH je predstavil aktivnosti Luke Koper in dosežene rezultate ter naš pogled v prihodnost, ki ga imamo zapisanega v strategiji 2025 s pogledom do 2030.

Do leta 2025 načrtujemo izgradnjo do 7 MWp fotovoltaičnih elektrarn, s čimer bi pokrili do 20 % lastne letne porabe električne energije.
Kje še bomo trajnostno proaktivni v prihodnje?

Nadaljevali bomo z elektrifikacijo luške talne mehanizacije in osebnih vozil, spremljamo tehnološki razvoj in možnost uporabe alternativnih goriv (vodik, LNG) za pogon luške pretovorne mehanizacije. Do leta 2025 načrtujemo izgradnjo do 7 MWp fotovoltaičnih elektrarn, s čimer bi pokrili do 20 % lastne letne porabe električne energije, do leta 2030 pa 10 MWp fotovoltaičnih elektrarn, kar bi
pomenilo okrog 30 % skupne letne porabe električne energije. Intenzivno izvajamo obnovo obstoječe razsvetljave z visoko učinkovitimi LED svetili, ki jih povezujemo na centralni nadzorni sistem. Nadaljevali bomo z energetsko sanacijo stavb in objektov za zaposlene in obnovo obstoječih kotlarn oziroma zamenjavo s toplotnimi črpalkami. Največji izziv bo vzpostavitev sistema (infrastrukture) za električno napajanje ladij z obale (t. i. on-shore Power Supply), ki jo morajo države članice po evropski direktivi zagotoviti do leta 2030. V ta namen poteka skupaj z ELES-om projekt izgradnje 110.000 V/20.000V RTP v Dekanih. Trenutno smo v fazi pridobitve projektne in prostorsko okoljske dokumentacije za državni prostorski načrt.