Luški odtis

Dobrodelni luški zidaki za obnovo domov

Luka Koper je svojo pomoč in podporo žrtvam avgustovskih poplav po Sloveniji izrazila že večkrat – tokrat je donirala 241 palet opečnih zidakov, ki jih je Upravi RS za zaščito in reševanje predala včeraj. Dobrodelni akciji so se pridružile tudi Goriške opekarne in družba Adria Terminali, ki so s pomočjo regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko in Slovenske vojske poskrbele, da so opečni zidaki s prav posebno zgodbo prišli v prave roke.

  • Armin Sejarić
  • Jakob Bužan
  • 2 MIN

Na včerajšnji primopredaji v Sežani so predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan, član uprave – delavski direktor družbe Vojko Rotar, direktor Goriških opekarn Vianej Višnjevec in vodja družbe Adria Terminali Mitja Dujc poveljniku regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko in koordinatorju pomoči Sandiju Curku predali še zadnjih 55 palet zidakov. Kot je ob tej priložnosti izpostavil Curk, bodo v regijskem štabu skupaj s Slovensko vojsko poskrbeli, da bodo zidaki prišli v roke pravim ljudem, tistim, ki so jim poplave močno poškodovale oziroma povsem uničile domove.

»V Luki Koper smo svojo pripravljenost in namero pomagati ljudem v stiski izrazili že v prvih dneh po katastrofalni ujmi. Z Upravo RS za zaščito in reševanje, ki je na ravni države prevzela koordinacijo pomoči, smo vzpostavili redno komunikacijo in jim na podlagi potreb zagotovili nujno opremo. Aktivirali so se tudi naši zaposleni, ki so bodisi finančno bodisi na terenu pomagali odpravljati posledice poplav, Svet delavcev pa je, tako kot tudi že v preteklosti, s pozivom zaposlenim za donacijo iz naslova osebnega dohodka, zbral več kot 42.000 evrov,« je ob tej priložnosti povedala predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

Dodala je, da bo sanacija trajala mesece, morda celo leta, in obljubila, da bo Luka Koper tudi v prihodnje aktivna pri zagotavljanju podpore in pomoči tistim, ki jo v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Od morskega sedimenta do dobrodelnosti tudi z evropskimi sredstvi

Posebnost opečnih zidakov pa ni zgolj v dobrodelnosti – ti izdelki imajo namreč izrazito luško poreklo, saj so izdelani iz izkopanega morskega sedimenta, ki so ga v Luki Koper z leti pridobili pri poglabljanju luških bazenov. Že leta 2014 so v sodelovanju z Zavodom za gradbeništvo Slovenije skozi evropski projekt Safeport izpeljali raziskavo in ugotovili potencial izkopanega morskega sedimenta, ki vsebuje visok delež gline ter primerno vsebnost kremena in karbonatov, kar so pozitivne lastnosti opečnatih izdelkov.

Končni izdelek, ki zagotavlja odpornost proti zmrzovanju, nizko vpojnost vode ter visoko tlačno in upogibno trdnost, je bil narejen v Goriških opekarnah. Opečni zidni elementi, namenjeni za gradnjo nosilne in nenosilne zidne konstrukcije stanovanjskih, večstanovanjskih ter poslovnih objektov, so skladni z vsemi tehničnimi zahtevami in veljavnimi EU standardi.

Luka Koper je projekt opek iz morskega sedimenta pred leti prijavila tudi na razpis za nagrado združenja evropskih morskih pristanišč ESPO (European Sea Port Organisation) in se skupaj s pristanišči Huelva, Lizbona, Marseille in Rotterdam uvrstila v finale. Tam je za svoj inovativni projekt prejela celo bronasto priznanje.