×
Razvoj in rast

Obiskala nas je koordinatorka Baltsko-jadranskega koridorja

Koprsko pristanišče je včeraj obiskala koordinatorka Baltsko-jadranskega koridorja Anne E. Jensen s sodelavci. V Luki Koper sta jih sprejela člana uprave Nevenka Kržan in Vojko Rotar, delegaciji pa se je pridružilo tudi vodstvo družbe 2TDK z generalnim direktorjem Matejem Osetom na čelu.

  • Marina Jelen
  • Marina Jelen
  • < 1 MIN

Namen obiska je bil pregledati pretekle, aktualne in načrtovane aktivnosti, ki se delno ali v celoti izvajajo v okviru evropskih projektov. Med večjimi uspešno izpeljanimi projekti sta Napa4Core in CarEsmatic, v okviru katerega je Luka Koper sofinancirala izgradnjo vhoda Bertoki, žerjavne proge za RMG dvigala, železniške infrastrukture v zaledju kontejnerske obale in na terminalu za avtomobile, obnovila privezna mesta 7a in 7b na prvem pomolu ter zgradila nov privez na večnamenskem terminalu v tretjem luškem bazenu.

Kar nekaj aktivnosti je še v teku, v okviru projekta Access2NAPA bo poleg razširitve in izgradnje notranje železniške infrastrukture sofinancirala izdelavo projektne dokumentacije za ključne razvojne projekte na prvem in drugem pomolu, ki sledijo v naslednjih letih. S projektom Erik Parking gradimo zunanje kamionsko parkirišče Sermin, sredstva projekta Access2KoperPort pa namenili izgradnji večnamenskega priveznega mesta 12 v drugem bazenu. Ambiciozni so tudi načrti za prihodnja leta, s pomočjo sofinanciranja bi lahko v Luki Koper uresničili kar nekaj projektov zelenega in digitalnega prehoda, širitve obalne infrastrukture in varovanja občutljivega ekosistema. Povprašala je tudi za naš pogled na ozka grla na koridorju.

Koordinatorka Baltsko-jadranskega koridorja je obisk v Luki Koper izkoristila tudi za seznanitev s potekom projekta izgradnje drugega železniškega tira od Divače do Kopra in obisk gradbišča, kjer si je ogledala predvkop predora T2 in gradnjo viaduktov Gabrovica ter Vinjan.